- Je kind stottert
Praten is een belangrijke manier om contact te maken. En je wilt natuurlijk graag dat je kind zich goed kan uitdrukken, zonder dat hij of zij daar frustratie of schaamte bij voelt. Maak je je daar zorgen over, bijvoorbeeld omdat je kind klanken of woorden herhaalt? De logopedist kan je helpen onderscheid te maken tussen normale onvloeiendheden en beginnend stotteren.
Stotteren wil zeggen dat je kind niet vloeiend praat. Klanken en woorden worden herhaald, verlengd of er treedt een blokkade op in het spreken. Dat maakt praten lastiger. Dit noemen we de kernstotters en deze worden vaak door de omgeving opgemerkt. Als reactie op de kernstotters kunnen kinderen ‘trucjes’ bedenken. Dit noemen we secundair stottergedrag: alles wat een kind doet als reactie op het stotteren. Denk bijvoorbeeld aan: Een ander woord benoemen, extra bewegingen maken, steeds opnieuw beginnen of helemaal niet meer spreken. Iemand die stottert kan hierdoor hinder in zijn communicatie ervaren. Stotteren bij jonge kinderen kan weer over gaan, maar naarmate kinderen ouder worden en het stotteren blijft, wordt de kans hierop kleiner. Het is daarom raadzaam om een logopedist te bezoeken wanneer je de bovenstaande informatie herkent in je kind.
Binnen de Spraakfabriek bestaat de mogelijkheid om logopedie te volgen bij de Stotterfabriek. Een logopedist die met grote passie kinderen die stotteren begeleidt heeft na de opleiding logopedie nascholing gevolgd op het gebied van stotteren. Zij begeleidt de kinderen binnen de Spraakfabriek naar het makkelijker spreken.
Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Na de aanmelding voor je kind dat stottert volgt het intakegesprek en daarna is er een periode van onderzoek. Hierbij wordt het stotteren onderzocht en worden alle factoren die een rol kunnen spelen bij het stotteren in kaart gebracht. Na de periode van onderzoek zal de logopedist de uitkomst bespreken en zal ze (indien nodig) de behandeling opstarten. Kenmerkend voor de behandeling bij de Spraakfabriek is dat je als ouder nauw bij de therapie betrokken wordt. Ook wordt geprobeerd om de mogelijkheden van je kind in balans te brengen met de verwachtingen die het kind zelf heeft of die de omgeving heeft en van invloed kunnen zijn op het stotteren (therapie volgens DCM). Daarnaast zal er een samenwerking worden gezocht met de leerkracht van je kind.
Of er kan gekozen worden voor behandeling volgens het Lidcombe Programma. Hierbij leert de therapeut je hoe je als ouder zoveel mogelijk vloeiende spraak kan uitlokken en hier middels gedragstherapeutische principes op kunt reageren.
Twijfel je of dat er echt logopedie nodig is? Vragen staat vrij. Bedenk ook dat een tijdige aanpak van het logopedische probleem zowel de persoonlijke als (vroeg)schoolse ontwikkeling van het kind ten goede komt. Wanneer je je zorgen maakt over de spraak van je kind kun je via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
De logopedisten die bij de Spraakfabriek werken hebben ruime ervaring met logopedie voor kinderen. Wij houden het graag leuk: onze aanpak bij behandeling van kinderen is speels en kindgericht. Ons enthousiaste team zorgt voor aantrekkelijke werkvormen en materialen. We spelen bijvoorbeeld spelletjes en er is veel afwisseling. Ondertussen bieden we de algemene of specialistische logopedische zorg die nodig is, van de hoogst haalbare kwaliteit. Door deze aanpak komen kinderen graag naar de logopedische behandeling. Met resultaat! Daarnaast laten we jou als ouder/opvoeder niet aan de zijlijn staan, we betrekken je intensief bij de begeleiding.
Wij zijn onder andere actief in de volgende regio’s: